Specjalistyczne czasopismo dla lekarzy gastroenterologów
Poznaj naszych autorów
REDAKTOR PROWADZĄCY:
- prof. dr hab. n. med. Piotr Eder
AUTORZY:
- prof. dr hab. n. med. Adam Reich
- prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
- prof. dr hab. n. med. Ewa Małecka-Wojciesko
- prof. dr hab. n. med. Wojciech Cichy
- dr hab. Katarzyna Neubauer, prof. UM
- dr hab. n. med. Sławomira Drzymała-Czyż
- dr hab. n. med. Jarosław Daniluk
- dr n. med. Marcin Kucharski
- dr n. med. Angelika Kargulewicz
- lek. Monika Kapszewicz
W najnowszym numerze
Gastroenterologia
-
Dlaczego krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są tak ważne?
prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
-
Diagnoza lekarska w ostrym zapaleniu trzustki (OZT)
dr n. med. Marcin Kucharski
-
Rola błonnika pokarmowego w profilaktyce i leczeniu zaparć
Dagmara Woźniak, dr hab. n. med. Sławomira Drzymała-Czyż
-
Dieta low FODMAP w terapii IBS (zespół jelita nadwrażliwego)
dr n. med. Angelika Kargulewicz
-
Nietolerancja laktozy okiem gastroenterologa i dietetyka
prof. dr hab. n. med. Wojciech Cichy, dr hab. n. med. Sławomira Drzymała-Czyż
-
Kamica pęcherzyka żółciowego – patofizjologia i postępowanie
lek. Monika Kapszewicz, prof. dr hab. n. med. Ewa Małecka-Wojciesko
-
Znaczenie diety w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby
dr hab. Katarzyna Neubauer, prof. UM
-
Eradykacja Helicobacter pylori – sukces niejedno ma imię…
dr hab. n. med. Jarosław Daniluk